Alertheid tellerfraude blijft geboden

Nog steeds wordt er gesjoemeld met kilometerstanden van gebruikte auto’s. Dat kost de kopers daarvan in totaal € 160 miljoen.

Hoewel er niet meer zoveel gefraudeerd wordt met kilometerstanden als vroeger, is het nog steeds een groot probleem. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De RDW waarschuwt dat er ondanks de veelal digitale kilometertellers door middel van hacken nog steeds gefraudeerd kan worden. Er zijn nog steeds zo’n 163.000 auto’s op de weg met een onlogische tellerstand. De RDW roept autokopers daarom op alert te zijn op tellerfraude bij de aanschaf van een gebruikte auto.

Hoewel er met een tellerrapport van de RDW te achterhalen is of een auto een logisch verklaarbare kilometerstand heeft, gaan nog steeds veel mensen het schip in. In totaal levert dat een extra kostenpost van € 160 miljoen per jaar op voor occasionkopers. Een gedeelte van de betrokken auto’s komt uit het buitenland. In Duitsland bestaat bijvoorbeeld een dergelijk tellerrapport niet en tot voor kort werden dergelijke gegevens over Belgische auto’s niet uitgewisseld. Dat is sinds deze maand wel mogelijk.