Autoband van de toekomst produceert zuurstof

Goodyear heeft twee slimme prototypes voor autobanden ontwikkeld. De ene is gevuld met levend mos dat zuurstof genereert en de andere vertelt zelf aan de fabrikant hoe het met ‘m gaat.

Zuurstof producerende autoband
De eerste slimme band van Goodyear heet Oxygene en heeft een unieke structuur, waarbij levend mos binnen de zijwanden groeit. De open structuur en het slimme loopvlakontwerp van de band absorberen vocht en water van het wegdek en laten dat circuleren, waardoor fotosynthese ontstaat en zuurstof vrijkomt. In een stad ter grootte van Parijs met ongeveer 2,5 miljoen auto’s betekent dit volgens Goodyear dat per jaar bijna 3.000 ton zuurstof wordt gegenereerd en meer dan 4.000 ton kooldioxide wordt geabsorbeerd. De band kan niet lek raken en met de fotosynthese wordt tevens een kleine hoeveelheid elektriciteit opgewekt.

Autoband met sensoren
De tweede band is ontwikkeld voor een toekomst waarin al dan niet autonoom rijdende deelauto’s 24 uur per dag onderweg zijn. Daarbij moeten zaken als slijtage en de algehele conditie van de band beter in de gaten worden gehouden. Dit prototype van Goodyear vertelt het gewoon zelf. Sensoren in de slimme band sturen hierbij permanent informatie over slijtage, temperatuur en bandenspanning naar de fabrikant en/of wagenparkbeheerders.

Meer deelkilometers
Gedeelde mobiliteit blijft volgens Goodyear groeien, omdat het leidt tot minder kosten en meer gemak bij de consument. In 2015 betrof het aantal gedeelde kilometers vier procent van het aantal afgelegde kilometers wereldwijd. De verwachting is dat dit in 2030 meer dan 25 procent van het totaal gaat bedragen. ,,Deze vorm van proactief onderhoud biedt wagenparkbeheerders de mogelijkheid om potentiële problemen met banden precies vast te stellen en op te lossen, nog voordat ze ontstaan”, aldus Chris Delaney, baas van Goodyear in Europa.