GTL diesel voor watersport: ook beter voor de motor van uw auto?

In diverse havens in Friesland en enkele daarbuiten kunt u tegenwoordig een nieuwe dieselsoort tanken: GTL diesel. Volgens de makers, Salland Olie uit Kampen, heeft GTL veel voordelen. Het is een milieuvriendelijke brandstof met een efficiëntere verbranding en een minimale uitstoot van schadelijke stoffen.

GTL is de afkorting voor Gas To Liquid (van gas naar vloeibaar). Het is de vloeibare dieselbrandstof die op synthetische wijze wordt verkregen uit aardgas. Het produceren van GTL gaat volgens het zogenaamde Fischer-Tropsch-procedé. Een systeem uit de jaren twintig van de vorige eeuw dat van aardgas een zeer zuivere diesel maakt: een ultra schone brandstof.

Volgens Salland Olie verbrandt GTL efficiënter dan gewone diesel en is de uitstoot van schadelijke stoffen (o.a. stikstoffen, fijnstof en roet) minimaal. GTL bevat nagenoeg geen zwavel, waardoor voertuigen die op GTL rijden niet langer een nare lucht hebben hangen in en om het voertuig. Ook de verbranding van GTL is veel schoner. Dat betekent dat motorcomponenten zoals kleppen, injectoren en cilinders minder last hebben van vervuiling en minder verkolen. Gevolg: minder motorslijtage en een langere levensduur van uw motor. Ander voordeel is dat GTL een hoge centaan-waarde kent. Die hoge waarde zegt iets over de gunstige bruikbaarheid van GTL. Zo geeft GTL een betere en voordeligere koud-start.