Meeste Nederlanders kennen regels winterbanden niet

Zo’n 74% van de Nederlandse automobilisten kent de regels rond het gebruik van winterbanden in het buitenland niet. Dit blijkt uit onderzoek van Allsecur, uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier.

De mensen die op wintersport gaan kennen de regels gemiddeld een stuk beter: iets meer dan de helft (54%) zegt de regels goed te kennen. Toch bestaat er volgens Allsecur vooral veel onduidelijkheid over de risico’s van het niet rijden met winterbanden: “Zo ben je als automobilist aansprakelijk bij ongevallen en aanrijdingen, maar kun je ook een fikse boete krijgen. Met name over dat laatste bestaat er onduidelijkheid.”

74% van de automobilisten die op wintersport gaat, zegt dat ze op de hoogte zijn van de verkeersregels in de winter in de populaire wintersportlanden Oostenrijk en Duitsland. Voor de overige wintersportlanden is de kennis beperkter. 55% van de Nederlandse autorijders denkt dat winterbanden in Zwitserland verplicht zijn en 20% in Frankrijk en Italië. Maar in deze landen zijn winterbanden alleen verplicht waar dit met een verkeersbord is aangegeven. Opvallend is dat er ook automobilisten zijn die denken dat winterbanden in Nederland (1%) en België (3%) verplicht zijn. Maar hier geldt alleen een aanbeveling bij winterse omstandigheden.