Rij niet met slippende koppeling

Tip van de Wegenwacht: rijd nooit met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie – en het kan op vakantie zelfs voor paniek zorgen!

Tijdens de vakantie gebruikt u de auto misschien anders dan in Nederland. Er hangt bijvoorbeeld een caravan achter. Of u rijdt in de bergen. Als u onder die omstandigheden de koppeling heel langzaam een klein beetje laat opkomen (omdat u mooi schokvrij wilt optrekken), dan wordt de koppeling zo heet dat hij gaat roken en heel erg gaat stinken. Dat komt omdat de koppeling harder moet werken als er gewicht achter de auto hangt en/of u een steile helling beklimt. Zeker in fileverkeer, als u dus constant (ont)koppelt, wordt de koppeling heet als u hem telkens laat slippen.

Gewoon laten afkoelen
En wat gebeurt er begrijpelijkerwijs bij rook en stank in de auto? Paniek! Staat de boel in de brand?! Nee, dat niet. In zo’n geval is ook hulp van een sleepauto of garage niet nodig. Gewoon een half uurtje laten afkoelen op een parkeerplaats is vrijwel altijd voldoende. Natuurlijk moet u hierna wel de koppeling juist behandelen. Dus: ruw(er) op laten komen. Liever de banden even laten slippen dan de koppeling!

Let wel: de stank zal nog dagen rond de auto blijven hangen. Indien de koppeling nog normaal aangrijpt is vervangen niet noodzakelijk.