Tips voor de grote voorjaars-auto-schoonmaak

Krijgt uw auto genoeg aandacht? Het voorjaar is een mooi moment om uw auto eens flink te vertroetelen met een grote schoonmaakbeurt! Het wassen, zuigen, oppoetsen en verfrissen vindt hij fantastisch. Hierbij een aantal tips om met uw bolide weer tip top over de boulevard te rijden.

Tips voor het interieur
Begin eerst met het verwijderen van alle losse overtollige troep. Pak een vuilniszak en verwijder al het afval uit de auto.
Daarna het interieur uitzuigen. Vloermatten uitkloppen en de bekleding grondig met de stofzuiger bewerken. Denk om de naadjes in de bekleding. Vergeet zeker de kofferbakruimte niet!
Het dashboard en de panelen geeft u hun glans weer terug met behulp van een busje cockpitspray. Het zal er nu weer als nieuw uitzien.
Wilt u dat het interieur ook weer als nieuw ruikt, dan deze tip: er bestaan luchtverfrissers met ledergeur. Niets lekkerder dan de geur van een pas gekochte, bijna nieuwe auto.

Tips voor het exterieur
Nu we de binnenkant hebben behandeld, is het tijd voor de buitenkant. Dan staat u direct voor de volgende keuze:
‘Ga ik naar de wasstraat of was ik hem met de hand?’ De meeste moderne wasstraten zijn inmiddels voorzien van een zeemsysteem; dit voorkomt krassen. Als u druk bent en weinig tijd heeft is dat een prima oplossing.
Wilt u de auto met de hand wassen? Daar wordt-ie het beste schoon van en glimt hij het mooiste van. Maar hoe doet u dat nou echt goed? Hier een stappenplan:

– Spuit de voorzijde in met insectenreiniger en laat het spul even inwerken.
– Spuit de auto af met een hogedrukspuit; de insecten zullen verdwijnen.
– Maak de velgen schoon met speciale velgenreiniger. Gebruik eventueel een schilderskwast om de reiniger goed te verdelen.
– Was de rest van de auto met een hogedrukreiniger. Houd een veilige afstand, zo’n 20 centimeter, om de lak niet onnodig te beschadigen.
– Nu heeft u de ouderwetse emmer met shampoo nodig. Gebruik een grote zachte spons. Was de auto in de lengte, hiermee voorkom je z.g.n. spinraggen.
– Spoel de auto af met de hogedrukreiniger.
– Droogzemen met een klein beetje azijn in het water voor het ontkalken. Daardoor kunt u zemen zonder kalkresten achter te laten op de lak.
– Gebruik glasreiniger op alcoholbasis. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Met een droge doek wrijft u de ruiten droog.

Hars of vogelpoepvlekken
Komt u tijdens het wassen vlekken tegen als hars of gedroogde vogelpoep? Dep de harsplek met een beetje brandspiritus. U haalt de hars dan zo weg. Vogelpoep? Pak een stukje wc-papier, leg dat op de besmeurde lak en maak het papier goed nat met (warm) water. Na het enkele minuten te hebben laten weken, kunt u de vogelpoep gemakkelijk verwijderen.

Uw auto zal er nu weer uitzien als nieuw. Vaker en op tijd wassen voorkomt de groene aanslag op de rubbers!