Verantwoord besparen op onderhoud

Bezuinigen op onderhoudsbeurten houdt een risico in op hogere kosten voor reparatie of door pech. Ook veiligheid speelt een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Daarnaast levert een goed onderhouden auto (en ingevuld onderhoudsboekje) bij inruil meer op en is makkelijker te verkopen. Dat alles pleit er dus voor om uw auto goed te (laten) onderhouden. Toch kunt u op een verantwoorde manier wel wat besparen op onderhoud. Dit zijn onze tips:

Voer eenvoudige controles zelf uit
Een te lage bandenspanning zorgt voor een veel hogere bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik. Een te laag oliepeil kan tot ernstige motorschade leiden. Voer dit soort eenvoudige controles regelmatig zelf uit. Hiermee verkleint u ook de kans dat eenvoudig te verhelpen of kleine gebreken (zoals een olie- of waterlekkage) door onoplettendheid tot grote schade en hoge kosten leiden.

Een dealer is vaak duurder dan een specialist of een universele garage
Een merkspecialist is een onafhankelijk garagebedrijf dat is gespecialiseerd in één merk. Een specialist heeft erg veel specifieke kennis in huis en toegang tot een netwerk van goede gebruikte en gereviseerde onderdelen. Dat kan veel geld schelen.
Universele garages werken geheel zelfstandig. Voordeel van deze garages is dat zij vaak een wat lager uurtarief hebben. Door de kleinschaligheid van het bedrijf kent het personeel vaak de klanten en de geschiedenis van de auto’s goed.

Kies imitatie-, revisie- of gebruikte onderdelen
Vooral als uw auto ouder begint te worden en er meer reparaties aankomen kunt u geld besparen door de garagist te vragen of hij een imitatie-, gebruikt- of gereviseerd onderdeel wil gebruiken in plaats van dure merkonderdelen. Denk daarbij vooral aan aan slijtage onderhevige onderdelen zoals een dynamo, startmotor, enzovoorts. Let wel op dat u ook daar garantie op krijgt!

Spreek een prijslimiet af
Laat alle werkzaamheden en te verwachten kosten concreet vastleggen in een reparatieopdracht. Vraag daarvan een kopie. Spreek een limiet af en spreek af dat u vooraf gebeld wordt als de reparatie duurder uit gaat vallen.

Maak een prijsafspraak bij grote reparaties
Bij grote reparaties is het verstandig vooraf een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Bij niet bindende afspraken komen in de praktijk nog wel eens overschrijdingen van 15 tot 20 procent voor.

Online vrijblijvende prijsopgave
Vraag nu snel, makkelijk én vrijblijvend een prijsopgave online aan.