Voorkom dat de accu u in de steek laat

Nu de eerste vrieskou ons land heeft bereikt, betekent dit dat buitenstaande auto’s in goede conditie moeten zijn. De accu is misschien wel het meest cruciale onderdeel.
Een accu heeft een levensduur van ongeveer 4 tot 6 jaar en zal dus niet eeuwig blijven werken. Vooral in de winter is de kans op een kapotte/lege accu groot. Onder het vriespunt levert hij nog maar tweederde van zijn capaciteit. Met deze tips geeft u de accu een goede levensduur.

Controleer de accu
Voorkomen is beter dan genezen, controleer de accu dan ook regelmatig. Met een spanningsmeter checkt u of er nog genoeg spanning op staat. Bij een draaiende motor is een spanning van ongeveer 14 volt gewenst. Is de waarde veel lager, dan is de kans groot dat er iets mis is met de dynamo of accu. Controleer ook de leeftijd van het zwarte kistje: accu’s ouder dan 4 jaar begeven zich in de gevarenzone.

Onderhoud de accu
Zorg ervoor dat de accu goed schoon en droog blijft. Dat voorkomt lekken en verlengt de levensduur. Wanneer de accu voorzien is van loodzuur, is deze vaak onderhoudsvrij. Toch is het handig om elk jaar even het vloeistofniveau te checken, net zoals u dat met de olie doet. Bijvullen of controleren kan indien nodig bij Autobedrijf de Rooy. Helaas zijn niet alle accu’s te openen, in dat geval is vervangen de enige remedie.

Vermijd korte ritten
Ritjes korten dan een half uur zijn niet goed voor de accu. Voor die tijd komt de accu namelijk niet op bedrijfstemperatuur en is opladen nog niet, of slechts beperkt mogelijk. Auto’s die veel kleine afstanden rijden laden de accu dan ook maar nauwelijks bij. Dat gaat op den duur voor problemen zorgen.

Doe een warming-up
Het klinkt bizar maar gezonde accu’s leven langer met ochtendgymnastiek. Als u voor het starten de autolampen even drie minuten laat branden zal de accu zich al lekker in het zweet werken. Doordat-ie zo op bedrijfstemperatuur komt, zal er een hogere startstroom geleverd kunnen worden en treed er minder slijtage op.

Zet het start-stop systeem uit
Een start-stop systeem vraagt veel van de accu. Bij elke start moet er weer een piekspanning geleverd worden. Ondanks dat auto’s met dit systeem een accu hebben die er op berekend is, kunt u het in de winter maar beter uitzetten. Veel start-stop systemen doen dit uit zichzelf, anders kunt u het altijd handmatig doen.

Hang de accu aan de lader
Gaat u de auto voor lange tijd niet gebruiken? Hang de accu dan aan een druppellader. Zo voorkomt u dat hij leegloopt en daardoor kapot gaat. Ook als u veel korte ritten rijdt of vaker met de fiets gaat is het handig de accu af en toe eens bij te laden met een lader. Uw auto binnen parkeren is natuurlijk altijd goed, zo krijgt kou helemaal geen vat op de accu.

Wilt u weten hoe de staat van de accu van uw auto is? Kom dan bij ons langs.