Welke verlichting bij mist?

Weet u wat de regels zijn met betrekking tot de autoverlichting bij mist?
Artikel 34 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) zegt het volgende over het gebruik van mistlichten tijdens het rijden:

  • Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert (zicht tot 200 meter), mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren.
  • Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.

Mistlicht
Een mistlamp produceert zeer fel licht, bedoeld om ook in een mistbank zichtbaar te zijn. U mag deze lichten in andere situaties niet voeren, omdat ze dan vervelend zijn voor medeweggebruikers. Op het onterechte gebruik van mistlampen staat een boete.

Mistlampen produceren aan de voorzijde van de auto een brede, niet verblindende lichtbundel die laag valt, om onder de mistbank door de weg te verlichten. Tijdens dichte mist is groot licht meestal onbruikbaar, omdat de mist het licht terugkaatst en u daardoor zelf verblindt kunt raken. Als de mistlampen voor branden, mag in plaats van dimlicht stadslicht gevoerd worden.

Het mistachterlicht mag alleen worden ingeschakeld wanneer het zicht door mist of sneeuwval minder is dan 50 meter. Let op: bij zware regenval mag het mistachterlicht niét gebruikt worden!

Probleem bij automatische verlichting (lichtcel)
Veel bestuurders hebben de knop van het dimlicht op de stand ‘automaat’ staan en rekenen er dan op dat het inschakelen onder alle omstandigheden door de lichtcel vanzelf gaat. Bij tunnels is dat dan ook meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg, maar bij mist is het toch een ander verhaal. De lichtcel die het dimlicht aan en uit doet, herkent de mist niet. De oplossing is simpel, door gewoon het dimlicht in te schakelen zodra er sprake is van mist of regen. Afhankelijk van het aantal meters zicht mag dan ook mistlicht voor en eventueel achter aan. U bent als bestuurder zelf verantwoordelijk.

Let op: als uw auto dagrijverlichting heeft, branden (soms) de achterlichten niet. Zet dus altijd dimlicht aan bij mist.

Belangrijk bij mist
De voornaamste reden van ongelukken bij mist zijn: niet aangepaste snelheid en te weinig afstand houden. Het advies bij mist is dan ook: Halveer uw snelheid, verdubbel uw afstand.